7. oktober 2014

Kortur med mange høydepunkter

Eidsfjord blandakor sang under
søndagsmessen i Santa Anastasia-
katedralen i Verona,
et av høydepunktene på Italia-turen.
Det ble mange høydepunkter for korsangerne i Eidsfjord blandakor som besøkte Nord-Italia på sommerens kortur: Sang i Santa Anastasia-katedralen i Verona, vingårdsbesøk, båttur på Gardasjøen, byvandring i Verona og Venezia, og midnattsopera på den romerske arenaen i Verona. 

Turen gikk med fly til Milano og buss til småbyen Bussolengo sør for Gardasjøen, der koret ble innkvartert på moderne hotell. Allerede neste dag gikk turen til naturperlen Gardasjøen, Italias største innsjø, omtrent midtveis mellom Milano og Venezia. Etter besøk på markedet i den idylliske småbyen Bardolino, kjent for vinen med samme navn, ventet en båttur på den vakre innsjøen. Målet var den gamle festningsbyen Sirmione med den imponerende Scaliger-borgen fra 1200-tallet. 

Besøk på vingård med prøvesmaking av
Valpolicella-viner. 






På kvelden var det innlagt besök på en herskapelig vingård i Valpolicella-regionen, verdenskjent for sine gode viner. Gårdens hovedprodukt var den utsøkte (og kostbare) amarone-vinen, og smaken var det såvisst ingenting å utsette på. 



Gondolene på Venezias kanaler med
Sukkenes bro i bakgrunnen. Broen
forbandt avhørsrommet i Dogepalasset
 og fengslet på andre siden, og fangene
 hadde nok god grunn til å sukke når
de visste hva som ventet dem når de
passerte over broen.






Møtet med kanalbyen Venezia innerst i Adriaterhavet ble en uforglemmelig opplevelse og en innføring i italiensk kunst-, kultur- og arkitekturhistorie, og politisk historie. Venezia besøkes årlig av mer enn 20 millioner turister. Det kunne virke som en stor del av dem var der samtidig som koret og skulle beskue byens kjente attraksjoner; som gondoltrafikken, Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen, og oppleve den særegne atmosfæren langs byens 40 kilometer med kanaler. 

Et av turens absolutte høydepunkter var anledningen til å synge under den katolske messen i Santa Anastasia-katedralen i Verona. Kirken er den største i Verona, en basilika, bygd i gotisk stil i tidsrommet 1280 til 1400 og med en - ja, himmelsk må være rette ordet - akustikk. Koret fikk også synge i kirken etter messen, til stående applaus fra et stort publikum. 

Giuseppe Verdis opera Aïda ble en mektig opplevelse på
den store Arena di Verona og ga følelsen av å bli ført tusenår
tilbake i historien. 

Kulturbyen Verona er kanskje mest kjent for å ha «huset» verdens trolig mest berømte litterære kjærestepar, Romeo og Julie, levendegjort i William Shakespeares kjærlighetsdrama fra 1595. Byvandringen ble derfor naturlig nok en vandring i «fotsporene» til Romeo og Julie deres kjærlighetsdrama som er behørig utnyttet av turistindustrien.  

Arena di Verona er eldre enn Colosseum og den eldste
romerske arena som ennå er i bruk. Den hadde
opprinnelig plass til 20 000 mennesker.
Et minneverdig punktum for besøket ble satt med midnattsopera i det gamle romerske amfiteateret Arena di Verona, bygd like etter Kristi fødsel og eldre enn selveste Colosseum i Roma. Giuseppe Verdis opera Aïda fra 1871, med en handling som ligger flere tusenår tilbake i tid, ble en mektig opplevelse i en fullsatt arena. En trolsk fullmåne som brøt gjennom sky-sløret over murkantene som omkranser arenaen, inngikk som en naturlig og stemningsskapende del av scenografien. Det var nok flere enn Eidsfjord-sangerne som satt med følelsen av å bli ført noen tusenår tilbake i historien. 















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar